Fantastimo

Foto’s plaatsen op je website – Fantastimo adviseert

Share on facebook
Facebook
Blog - Foto’s plaatsen op je website – Fantastimo adviseert

In deze blog adviseren we over waar je allemaal rekening mee moet houden tijdens het plaatsen van foto’s op je website. Daar komt heel wat bij kijken maar met een aantal tips kom je al ver! Fantastimo adviseert. Foto’s zijn niet alleen mooi om te zien, maar ook belangrijk voor het zoekmechanisme van google.

  • Geef de afbeelding een juiste benaming, dus bijvoorbeeld foto-eend.jpg.
  • Geef de afbeelding een juiste alt-tag. De alt-tag is het tekstje dat verschijnt als de website bezoeker zijn cursor over een afbeelding beweegt en biedt Google de gewenste informatie over wat de afbeelding laat zien (beweeg uw cursor maar eens over de grote afbeelding bovenin dit artikel).

Houd rekening met de grootte van afbeeldingen in bytes

Foto’s mogen natuurlijk niet te groot in KB’s of MB’s zijn. Hoe groter, hoe trager de website laadt. Deze foto’s die gemaakt zijn met een professionele camera moeten natuurlijk geschikt gemaakt worden voor de website. Programma’s als Photoshop en Gimp worden dan ook gebruikt om de foto’s in grootte kleiner te maken. Een geschikt formaat is dan bijvoorbeeld:900 pixels breed en 400 pixels hoog en weegt 120 Kb.

Houd rekening met de auteursrechten van foto’s van het web

Wanneer u zoekt op Google, kunt u uw resultaten filteren om afbeeldingen, video’s of tekst te vinden die u mag gebruiken. Hiervoor gebruikt u het filter ‘gebruiksrechten’ in Geavanceerd zoeken. Daarmee wordt aangegeven of u content die u op internet vindt, kunt gebruiken, delen of wijzigen.

Gebruiksrechten vrije foto’s via Google zoeken

Ga naar in Google naar bij afbeeldingen naar “Geavanceerd zoeken”
Gebruik in het gedeelte Gebruiksrechten het dropdownmenu om het licentietype te kiezen waarvoor u content wilt vinden.

Opmerking: Zorg voor het hergebruik van content dat de betreffende licentie legitiem is en controleer wat de exacte voorwaarden zijn voor hergebruik. De licentie kan vereisen dat u de naam vermeldt van de persoon die de afbeelding heeft gemaakt wanneer u de afbeelding gebruikt. Google weet niet of de licentie legitiem is, dus we weten niet of de content wettelijk in licentie is gegeven.

Typen gebruiksrechten waaruit je in Google kunt kiezen

  • Onbeperkt te gebruiken of te delen: hiermee kunt u de betreffende content kopiëren of opnieuw distribueren als de content ongewijzigd blijft.
  • Onbeperkt te gebruiken, delen, of aan te passen: hiermee kunt u kopiëren, wijzigen of opnieuw distribueren zoals is gespecificeerd in de licentie.
  • Voor commerciële doeleinden: als u content voor commerciële doeleinden wilt gebruiken, moet u een optie selecteren met het woord ‘commercieel’.

Bronnen waar je gratis grote foto’s kunt downloaden voor gebruik

Gelukkig zijn er een aantal databases waar je gratis stock foto’s kunt gebruiken. Dat zijn professionele foto’s die je zonder auteursrechten kun plaatsen op je website. Natuurlijk kan je er ook voor betalen. Betaalde foto’s zijn vaak professioneler en van groot formaat (hoge resolutie).

Aanbevolen artikelen

bedrijfsfilm webdesign Fantastimo

Een bedrijfsfilm maken

Waarom een bedrijfsfilm Je klanten kijken waarschijnlijk liever naar bewegende beelden dan dat ze je hele website moeten doorlezen. Bovendien heb je